# Prześlij dokumenty ze swoich systemów
Source: https://nordvec.com/pl/docs/guides/how-to/push-documents#wybierz-kto-może-go-przeczytać

## Wybierz, kto może go przeczytać [#wybierz-kto-może-go-przeczytać]

`permissions` jest wymagane przy każdym przesłaniu, więc decyzja o udostępnieniu nigdy nie jest podejmowana przez pominięcie pola. W źródle danych widocznym dla przestrzeni roboczej:

| `permissions`                             | Kto może przeczytać dokument                                         |
| ----------------------------------------- | -------------------------------------------------------------------- |
| `{}`                                      | Każdy członek przestrzeni roboczej                                   |
| `{ "allowedUsers": ["ana@example.com"] }` | Tylko wymienione osoby                                               |
| `{ "allowedGroups": ["GROUP_ID"] }`       | Członkowie tych grup przestrzeni roboczej, w tym grup zagnieżdżonych |
| `{ "allowAllTenantMembers": false }`      | Odrzucane: dokument, którego nikt nie może przeczytać, jest usuwany  |

Aby zmienić, kto może przeczytać dokument bez ponownego wysyłania jego treści, użyj `POST /documents/push/permissions`. Udostępnienie dokumentu już ograniczonego całej przestrzeni roboczej wymaga dodatkowo zakresu `index:acl-widen`, więc rutynowa synchronizacja nie może potajemnie cofnąć ograniczenia ustawionego ręcznie.